Horvátország a szenvedélyünk!

Vir sziget

Kirándulási lehetőségek Vir környékén: Sabunike (homokos part szakasz) Nin, Zaton (búvárbázis), Zadar, Sukosan, Biograd, Vodice, Sibenik, Pag sziget, Paklenicai Nemzeti Park, Krka vízesés, Kornati Nemzeti Park, és számos kis hangulatos halászfalu és öböl várja a turistákat. 

Kikapcsolódási lehetőségek Viren: strand, búvárkodás, vidám park, nemzeti park látogatás, túrázás, hajókirándulás, jetski, quadozás, hajóbérlés, robogóbérlés, discók, bárok, éttermek, pizzériák, internet kávézó, fagyizók, és több szezonális program áll a turisták rendelkezésére. 

A sziget környékén számos kirándulási és kikapcsolódási lehetőség van, melyekről lejeb olvashat. 

További szórakozási lehetőségekhez kattintson ide

A sziget honlapjához kattintson ide
Turisztikai hivatal (Vir) honlapjához katt. ide! 

A szigeten található strandok megtekintéséhez kattintson ide!

Kerékpár bérlés: http://facebook.com/rentabikevir

Hajó (csónak) bérlés: http://facebook.com/rentaboatvir

A Krka Nemzeti Park 


A honlaphoz kattintson ide

17 km-re található Šibeniktől. A nemzeti park a Krka folyó nagy részét, Skradintól Kninig tartó szakaszát foglalja magában. A Krka Nemzeti Parkban számos szikla, vízesés, valamint különleges állat-és növényvilág található. 18 halfajból 10 endemikus, tehát a világon egyedül a Krka nemzeti parkban található Európa egyik leggazdagabb, legszebb és legértékesebb természeti területéről van szó. 

A nemzeti park környéke műemlékek szempontjából is értékes. Római- és középkori épületek feltárásai találhatók itt, de az is bizonyított, hogy ezen a területen már az őskorban is éltek emberek. Legértékesebb műemléke a vízesésen túl egy tó közepén található kis szigeten egy Ferences-kolostor. 
A Krka Nemzeti Park busszal, hajóval és gyalog is egyaránt körbejárható. Ha a Skadrin-i bejáratnál parkolunk le, akkor hajóval visznek fel a nagy vízeséshez, ha pedig a Lozovac-i parkolóból indulunk, akkor busszal vagy gyalogosan közelíthetjük meg a vízeséseket. (búvárkodás csak engedéllyel lehetséges). 

 

Paklenica nemzeti park 


A honlaphoz kattintson ide vagy ide! 

Egy csodálatos természeti képződmény. A megannyi barlangot, fenséges kanyont és kiterjedt erdőket magába foglaló Paklenica vidéke hihetetlen harmóniában tárja a látogató elé a hegyek és a tenger együttesét. A leghíresebb barlang az ún. Manita Peć 175 m hosszú.Starigrad-Paklenica sok, az aktív pihenésre érkező túrista kiinduló pontja, akik a környék természeti csodáiban gyönyörködve túrázhatnak, kerékpározhatnak, hegyet mászhatnak, vagy éppen raftingolhatnak a "sportos" Zrmanja folyón.

A Plitvicei tavak 


A honlaphoz kattintson ide

Horvátország legnépszerűbb és legcsodálatosabb nemzeti parkja, mely európai viszonylatban is a legvarázslatosabb természeti látványosságok egyike. Egyedi szépségénél fogva az UNESCO a Világörökségek sorában jegyzi. A tórendszert 16, egymáshoz festői vízesésekkel kapcsolódó tó alkotja, melyeket sűrű erdők öveznek. 

A látogatókat számos erdei és part menti sétaút várja, melyek helyenként alig a vízszint fölé emelkedő fahidakba torkollanak - így egészen közelről élvezhetjük a szinte mozdulatlan víztükör és kristálytiszta víz páratlan látványát. A gyalogösvényeken kívül kisvonattal és kishajóval és körbejárható a tórendszer,melyek egész éven át üzemelnek. 
A Plitvicei-tavak Nemzeti Park a tengerparttól kevesebb mint 200 km-re található. Ezt a helyet leginkább amikor a nyaralásból hazafelé tartóknak ajánljuk.Túlnyomóan sűrű erdőkkel borított területén mintegy 16, egymással összefüggő, kristálytiszta vizű tó található. A víz színe a türkiztől a smaragdzöldig terjed - ráadásul a tavak közötti számottevő szintkülönbség folytán a természet csodálatos vízeséseket hozott létre a tóvidéken, ami - túlzás nélkül mondhatjuk - valósággal ámulatba ejti a szemlélőt...Nem szabad elfelejteni,hogy itt az időjárási hőmérséklet sokkal kevesebb mint a tengerpartnál megszokott meleg. Tehát célszerű egy kicsit jobban felöltözni. 
A mediterrán és a kontinentális éghajlat keveredéséből igen kellemes mikroklíma alakult ki a környéken ? nyaranta jótékonyan meleg az idő, télen viszont hamar megjelenik a hó is. Az ősz és a tavasz ámulatba ejtő színpompát varázsol a csodás vízfelületekkel tarkított erdei tájra ? nem csoda, ha a Plitvicei tóvidék az év minden szakában más-más arcot mutat, ezért évtizedek óta számtalan látogatót vonz egész évben. 

 

Sabunike 


Vir-től mindössze 10km-re van. A strand hely szinte mindenkit ámulatba dönt, mikor meglátja. Gépkocsival a strandig el lehet menni, parkolás megoldva. A panorámás öböl egy festői környezetben , távol a velebit hegységtől ,de ha tiszta a levegő akkor közelsége bámulatba dönti a nézelődőt. 
Belépőjegy nincs a strandra, nyitott és hosszú homokos kavicsos partszakasz borítja a partot. Évről évre mindig valami újdonságot kínálnak az ottani horvátok. A vízen való lehetőségek: Vízibicikli, szörf, motorcsónak, vízisí. A strand területén napernyők ,napozó ágyak bérelhetők. A vendéglátásban sem kell hiányt szenvedni, mivel szinte ami kell az van. Kávé,Sör,üdítő,jégkrém,fagyi,kukorica, és a horvát fánkot a parton lehet megvásárolni. 
Ezenkívül a test-masszás is megtalálható közvetlen a tengerparton. A strandnál megtalálható egy étterem ahol ínyenc pizzát is elvihetünk a partra ha akarjuk. Nem drágább mint itthon. 
A strand területe igazából nem egy kiépített strand, hanem a természet alkotta hely. Közel 1,5km hosszú nyitott strandoló övezet húzódik, Sabunike és NIN között. 
A víz mélysége is kedvező családoknak ahol kis gyerek(ek)-el vannak,mivel a tenger mélysége lassan mélyülő. Kb partról 10méterig 1méter lehet a mélység. Közvetlen a parton a homokvárak és különböző építményekkel gazdagítják a strandolók a partot. Itt minden gyerek megtalálja magának a játék lehetőségét, amit a természet kínál a part mentén. 

 

Zadar 


A honlaphoz kattintson ide

Vir szigetől 25km-re található a magyar időkben Zára-nak nevezett város ZADAR. Sajnos mind a II. Világháború, mind szerb-horvát háború megviselte a szigeten lévő óvárost is. Sok látnivalója akad a római időktől kezdődően, de a bombázások miatt az óváros szerkezete és hangulata sem egységes. Sok szocreál épület csúfítja a tereket. Ezzel együtt is feltétlenül érdemes bejárnunk az óvárost. Az utóbbi időben sokat tettek a városért, hogy méltó idegenforgalmi központ legyen a dalmát városok sorában. 

Látnivalói közül 
- Az egykori fórum egy római oszlopa a Szent Illés ortodox templom tornyával (1773év) 
- A zadari Szent Donát-templom és a Szent Anasztázia-székesegyház harangtornya ( 800évek eleje) 
- A zadari Szűz Mária bencés rendház és templom Szent Anasztázia-székesegyház (1202 – 1285év) 
- A Óratorony (1562év) 
- A Szent Chrysogonus bazilika (1066év) 
- A Szent Mihály templom kaputimpanonja (1389év) 

Kellemes délutáni - esti sétánk az óvárosban igen szép látványt és hangulatot tud képezni ha be pillantunk a szűk kis utcákba,és megnézzük az óváros történelmi helyeit. Után ne hagyjuk ki a naplementét az óváros félszigetének dél-nyugati csücskén (az „Istarska obala” és az „Obala kralja Petra Kresimira IV” tengerparti utcák találkozásánál) 2 éve épített tengeri orgonánál. A hullámok által - bálnákra emlékeztető - hangokat keltő lépcsősoron ülve, megkapó látványban, és hallásban lesz részünk. Egy esti meditáció, a tengerpart lábánál hallgatva a dallamokat, és gyönyörködni az est fényeiben. 

 

Zaton Vir sziget-től mindössze 10km-re helyezkedik el ,a Zaton Holiday Village. Évek óta az egyik legnépszerűbb családi nyaralóhely, és elégedett vendégek sokasága mellett számtalan elismerést és kitüntetést tudhat magáénak. Akik családosan érkeznek azoknak ez a hely ideális a teljes napi kikapcsolódásra. 

A hosszú homokos és kavicsos strandnak és a gyermekbarát szolgáltatásoknak köszönhetően családoknak ideális választás. Összesen 30 hektárnyi, fenyőfákkal borított területen helyezkedik el az üdülőközpont, ahol kemping helyek, apartmanok és mobilházak találhatóak. A belépés autó után kell megfizetni ami kb:60kuna. Tehát ha 5-6fő van az autóban akkor is ennyi a belépő. 

Strand: homokos, kavicsos és betonos, napágyak és napernyők bérelhetők. Ezenkívül a szolgáltatásokat ne felejtsük el ami kiemelkedik a többi strandokhoz képest. 

Szolgáltatások: édesvizű fűtött külső medence (970 m2-es, 1,4 m mély), édesvizű fűtött gyermek medence (340 m2-es, 0,3 m mély), csúzdák és egyéb vízijátékok, étterem, taverna, kávézó, koktélbár, snack bár, gyermek- és felnőtt animáció, szórakoztató programok napközben , megemlíteném itt a vízi aerobicot ami minden nap van szezonban. Külső és fedett játszótér, mini-market, üzletek, újságos, sportolási lehetőségek, fitness centrum, pénzváltó,élelmiszer bolt, parkoló. A területen gyermekeknek játszótér,légvárak,parton és a vízben is a csúzda megtalálható. A vízi falmászás, egy kihívás azok számára akik nem fáradnak el a nyomasztó melegben és a nagy páratartalom mellett. 

Sport: 12 teniszpálya (4 kivilágított), röplabda, strandröplabda, kosárlabda, foci, mini-golf, pingpong, kerékpárbérlési lehetőség, búvárcentrum, szörf iskola, úszóiskola, lovaglóiskola, biliárd, darts, aerobic, vízisí, Jet-ski,…stb. 

 

Pag sziget 


A honlaphoz kattintson ide
Zrce - buli honlapjához kattintson ide

Virtöl mindössze 42km-re található.Nem meglepő módon Pag főleg hangulatos, kopár, fehér sziklás strandokkal rendelkezik. Azonban homokos strandok is megtalálhatók a szigeten. 
Az egyik homokos strand a Trincel, Stara Novaljában található, Novaljától északra, a városközpontba vezető úthoz közel, fák veszik körül. 10 km-re Novaljától pedig a Sveti Duh homokos strand fekszik. A belépő ide mindössze 5 Kuna. Ez a sziget egyik legszebb strandja. 
A fiatalok körében legnépszerűbb strand a Novalja városban található, kavicsos Zrce strand, amit Horvátország Ibizájának tartanak Horvátország szerte egyedülálló, pezsgő éjszakai élete, négy szabadtéri klubja miatt. A klubok ráadásul a tánctéren kívül számos más szórakozási lehetőséget is kínálnak. 
Az Aquarius egy gazdagon felszerelt szórakozóhely. Gyakran tartanak itt tematikus bulikat, habpartykat, és élő koncerteket, valamint híres horvát, és nemzetközi dj-k is tiszteletüket teszik a szórakozóhelyen. 
A Papaya klubot egzotikus stílusban alakították ki, a bulik előtt és után csúszdázhatunk, vagy a jakuzziban pihenhetjük ki a táncolás fáradalmait. 
A Kalypso a bulik előtt változatos sportolási lehetőségeket kínál: strandröplabdázni, dartsozni, vagy tollaslabdázni is van itt lehetőség. Mint a többi klubban, itt is változatos ételeket, és italokat kínálnak fel, a Kalypsoban pedig még internetezni is van lehetőség. 
Pag egyik legszebb strandja a Rusica strand, a kavicsos tengerparton a lemenő nap fénye a sziklákat rózsaszínné változatja, és a Velebit hegyek kulisszái még szebbé teszik az élményt.

 

Az Adria északi részén fekvő Pag Horvátország "csupán" 5. legnagyobb szigete (kb. 60 km hosszú, szélessége Pedig 2-10 km között változik), de az egyik leghosszabb partvonallal (302,47 km) rendelkezik. A 8000 lakosú sziget legnagyobb települése a 3121 fős Pag. Az észak-dalmáciai Pag egyáltalán nem egy átlagos horvát sziget (ha egyáltalán létezik átlagos horvátországi sziget): különlegessége többek között panorámája, melyhez kevés hasonló van Európában: fehér kopár síkságai, és hatalmas sziklái miatt az ember szinte a Holdon érezheti magát. A szigeten alig látni fákat, néhány olaj- és fügefaliget töri meg a fehérséget, a növényzetet rajtuk kívül különböző gyógynövények jelentik, melynek Pag híres juhsajtja a különleges ízét köszönheti. Sajtján kívül Pag csipkéjéről is nevezetes. Pag főleg sziklás tengerpartját kis öblök, és fokok szinesítik. A fehérség az azúrkék tengerrel együtt tökéletes egyveleget alkot. 
Pag északi részét komppal, míg déli részét hídon közelíthetjük meg, a hídról gyönyörködhetünk a gyönyörű vidékben, ráadásul csodás képek készíthetők. Pag az aktív nyaralást kedvelők körében is népszerű: 115 km hosszú hegyi kerékpárút hálózza be a szigetet, így csodálatos környezetben tekerhetnek a kétkerekűek kedvelői, illetve a búvárkodás, a vitorlázás, és persze a sziklamászás is kipróbálható itt. Povljansko és Kolansko madártani öröksége, és a Lun melletti természetvédelmi terület (melynek legöregebb olajfája több, mint 1000 éves és még ma is minden évben gyümölcsöt ad) szintén érdekesek lehetnek a természet kedvelői számára. Hogy Pag minden elképzelhetőt nyújtson, arról a Novalja településen található Zrce strand gazdag, igen pezsgő éjszakai élete, és a remek bulik gondoskodnak.

Kornati Nemzeti Park 


A honlaphoz kattintson ide

A mintegy 140 lakatlan sziget és sziklazátony alkotta Kornati-szigetvilág a tenger és kőszirtek igazi labirintusa, amely magas sziklafalairól és szokatlan domborzati formációkról ismert. A Kornati-szigetekre érkező utast már első pillantásra megbabonázza a napsütésben hófehéren kiemelkedő karsztvidék és a tenger megnyugtatóan hűvös kékségének ámulatba ejtő összjátéka. 

A lenyűgöző látványvilág egyik fontos elemei a szigetek nyílt tenger felé néző partszakaszain szinte függőle-gesen magasba szökő, csillogóan fehér sziklafalak – melyeket a szigetvilág „koro-náiként” emlegetnek. A vitorlázók egyik leg-kedveltebb célpontja. Több kikötőből - Biograd, Šibenik, Zadar – naponta indulnak kirándulóhajók. A Kornati Nemzeti Park hivatalos bejáratai: Opat és a Proversa. Legnagyobb szigetei: Kornat, Zut, Piskera, Kurba Vela. A kalandozó kirándulóknak érdemes egy túrát tenni a szigetek csúcsain létrehozott kilátókhoz (Metlina, Opat, Vrujsko, Litnji-csúcs, Otočevac), melyek tetejére érve gyönyörű látvány nyílik a nemzeti park teljes területére. A szigeteken az emberi civilizáció több mint egy évezredes nyomai is fellelhetőek: Kornat és Žut szigetek magaslatain barangolva illír korabeli rommaradványokra és kőhalmokra bukkanunk. Kornat-szigeten a bizánci időkből (feltehetőleg a 6. századból) származó Tureta-erődítményhez érdemes felsétálni, mely a maga idejében jelentős védelmi szerepet töltött be a térségben. Telascsican látható még egy természeti jelenség a 33 Cfokos tó - Mir (Béke) sós tó. Az Adriai-tenger középső részében elhelyezkedő nemzeti park összesen nyolcvankilenc kisebb-nagyobb szigetet, szirtet számlál. A park területére belépő minden látogatónak rendelkeznie kell napijeggyel. Belépőjegyek vásárolhatók: az NP “Kornati” - Murter–szigeti központjában, a marinákban, a charter irodákban, az NP Kornatiba belépőjegyeket értékesítő utazási irodáknál, a parkban cirkáló vízi jegyárusítóknál vagy a park területén lévő ( R.Žakan-, Vela Panitula-sziget, a Kornat-szigeti Vruje-öbölben ) árusítók egyikén. 

 

Nin 
A honlahoz kattintson ideVirtől 15 km-re található kis település. A szárazföldről két XVI. századi kőhídról lehet megközelíteni. A település Zadartól kb.10 km-re található. Az óvárost egy lagúna veszi körül az Adriai-tenger keleti partján. Nin híres gyógyiszapjáról is, amely reumatikus és egyéb betegségre jelent gyógyírt. Nin a turisták számára csodás hely, ahol a fürdőzésre számtalan lehetőség van.

 

Privlaka

A város honlapjához katt.ide! 

Privlaka egy festői szépségű turisztikai és halász település. A település egy nagy, lapos félszigeten helyezkedik el.. Mind három oldalról homokos strandok és kristálytiszta víz veszi körül. 
Nintől kb. 5km-re Virtől kb.6 km-re található Privlaka, ezért a kis távolság miatt is érdemes felkeresni ezt a kis nyugodt halászfalut.

 

Feliratkozás a VIP listára

Miért jó ha feliratkozom a VIP listára?

- mert elsőnek értesülök akciós szállásokról

- mert elsőnek értesülök az új szállásokról

- mert elsőnek értesülök akcós szolgáltatásokról

- mert elsőnek értesülök az új szolgáltatásokról

- mert elsőnek értesülök minden demeapartments-es újdonságról

 

Név
E-mail
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot

 

Google translate

 

 
 
 
free counters