Horvátország a szenvedélyünk!

 

ŐSZ HORVÁTORSZÁGBANHa eddig netán azt gondoltad, hogy az Adrián augusztus végéig tart a strandszezon, akkor komoly tévhitben élsz!
A kora őszi (szeptember, október eleje.) hetekben a víz még nyári, 23-24 C-os hőmérsékletével csábít, míg a levegő hőmérséklete napközben kellemes 20-25 fok körül mozog.

Az utószezoni nyaralás a legtöbbek számára pihentetőbb, mint a főszezoni - nem fenyeget végre a tikkasztó hőség, nincsenek dugók az utakon, és végre a strandokon sem kell órákig keresgélni szabad helyet a matracnak... A kávézók, éttermek ugyanakkor még késő estig nyitva vannak, a hajók és a kompok szintén közlekednek, a sok kis galéria, múzeum, műemlék, nemzeti park és egyéb látványosság pedig ugyanolyan érdekes, mint főszezonban.
Napozáskor nem fenyeget végre a leégés veszélye, a kellemes, 23-24 fokos tengervízben pedig szinte órákig lubickolhatunk.
A profi horgászok tudják, hogy ilyenkor a legérdemesebb polipra és tintahalra "vadászni".

 

Ahogy múlik a nyár, sokszor visszakívánkozunk egykori nyaralásunk helyszínére. Szeretnénk még egy kicsit látni a tengert, egy tengeri herkentyűkből készült vacsorát enni egy pohár bor vagy pár korsó sör társaságában. Szeretnénk még egy kicsit sétálni a kikötői mólón, a kedvenc tengerparti városunkban, a sikátorokban, egy kicsit nézegetni a kirakatokat és forró csokizni meg süteményt enni egy cukrászdában.

Mit tudunk ősszel csinálni Horvátországban?

Kirándulni, várost nézni, és mindazt, amit a nyári nagy tömegben csak kínlódva lehetett megoldani.

Továbbá ilyenkor nagyon kedvező feltételekkel tudunk olyan helyekre is bejutni, ahova nyáron nem. Ősszel is sok-sok programmal vár a horvát tengerpart. Nagyon sok helyen őszi, szüreti programokat szerveznek.
Számos borünnep van kora ősszel Zadarban és környékén.
Még mielőtt teljesen ellustulnánk, érdemes felvenni a túracipőnket egy üveg teát magunkhoz venni és elindulni túrázni a környéken.

Ősszel teljesen más színt mutat a tenger, mint nyáron. Nyáron sokszor mélyen be lehet látni a tengerbe és, ha kicsi színeltérések is vannak, de egységesnek tűnik a tenger vize. Ősszel teljesen más színű a tenger. A partszakasz mellett egy nagyon világos sávot lehet felfedezni, olyan egészen világoskéket, majd egy mélykék, egészen sötétes vonulat követi a világos kék peremet.


Az egész természet összhatása más ősszel, mint nyáron. Nyáron a türkizkék tenger mögött zöldellő növényzet, illetve a sárgás sziklák látszódnak. Ősszel a tenger sötétebb, a háttérben pedig sárgás-bordós, néhol zöldes az őszi lombkorona. Sokszor feltűnik a háttérben a hegyekben a tél jelképe, a hófödte hegycsúcsok.

Viren ez garantált. Csodálatos!

Ezeket egybevéve, ha lehetőségünk van rá, ősszel is válasszuk Horvátországot és töltődjünk fel az őszi programok adta energiával. Kicsit hasonló érzés, mint itthon, de kicsit nagyon nem. A tenger, a színek és az ízvilág egy teljesen új arcát ismertetik meg velünk.

.....csomagolás, és irány a tenger! 

 

Horvátország télen

Ki ne ismerné és szeretné déli szomszédunk gazdag természeti csodáit!? - de kevesen gondolnánk arra, hogy úticélunkká válaszuk a téli hónapok alatt.

Vitathatatlanul Horvátország legnagyobb vonzereje a csodálatosan szép tengerpartjában rejlik, mégis érdemes megismerni a tél varázsát is a Plitvicei-Tavaknál.

Bár többségünk nem szereti a nagy hideget, azonban nem fogjuk megbánni, ha vállalunk egy kis didergést. A megfagyott vízesések látványa ugyanis, olyan élményekkel gazdagít bennünket, amelyek nem adatnak meg a nyáron erre utazóknak.
Plitvice és környéke többnyire nyáron rendkívül vonzó, hiszen forróság van, hűvös víz csordogál, üde zöld a táj.
Az Ősz beálltával átalakul, és megmutatja legpompásabb színeit. Az őszi színorgia után lehullnak a levelek, nem marad más csak a táj színek nélkül. Ilyenkor sokan elfelejtjük a Parkot és környékét, pedig egy hatalmas csoda vár ránk ott, télen is. A csípős hideg hatására, a vízesések befagynak, és felülmúlhatatlan látvánnyal ajándékoznak meg bennünket.


Természetesen a karácsonyt és a szilvesztert is bátran ajánljuk, mert más szemszögből ismerik meg a sziget (Vir) tengerpartját.

Ilyenkor a szigetre (Vir) rá sem ismer az a turista, aki csak nyáron szokott a szigetre jönni. Nincs tömeg, nyüzsgés, csak a nyugalom és a háttérben a festői hegyek, hóval borítva.


Miért hagynád ki? Kalandra fel! 

 

 

Feliratkozás a VIP listára

Miért jó ha feliratkozom a VIP listára?

- mert elsőnek értesülök akciós szállásokról

- mert elsőnek értesülök az új szállásokról

- mert elsőnek értesülök akcós szolgáltatásokról

- mert elsőnek értesülök az új szolgáltatásokról

- mert elsőnek értesülök minden demeapartments-es újdonságról

 

Név
E-mail
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot

 

Google translate

 

 
 
 
free counters